Tilbake

Institusjonsbesøk VGS

DKS Nordland i samarbeid med Petter Dass Museet i Alstahaug og Hamsunsenteret i Hamarøy tilbyr elever i videregående skole besøk på disse to museene.  (NB! Legg merke til hvilket vg-trinn opplegget skal gjennomføres for)

Skolene sender bestilling direkte til museet.
Busstransport dekkes av DKS Nordland. 
Faktura for skyss sendes til DSK Nordland  - bruk vårt rekvisisjon/reisebestillingsskjema  Merk faktura med : 500LV/5190069

​​​​​​​Les mer om oppleggene de to museene tilbyr:


Petter Dass - nær og fjern - for elever på vg 2

- Petter Dass Museet i Alstahaug

Petter Dass har en sentral plass i vår kulturhistorie. Gjennom en særegen diktning
preget av nordnorsk natur og livsvilkår er han regnet som en av de viktigste dansk-norske dikterne fra sin tid. Petter Dass har gjennom hundreårene som har gått siden han levde både inspirert og engasjert, og generasjoner av nordlendinger har opphøyet dikteren fra Alstahaug som en nasjonal og nordnorsk gallionsfigur.
I 2019 kan den gamle dikterpresten synes fremmed for mange. Petter Dass levde i et helt annet samfunn, i et helt annet religiøst landskap, og med helt andre verdier og normer enn dagens oppvoksende generasjoner. I undervisningsopplegget "Petter Dass - nær og fjern" får elever fra Vg2 gå nærmere inn på hvordan vi som lever i dag kan bli bedre kjent med Petter Dass og det han ønsket å formidle gjennom sine sanger og dikt. Elevene får også bli kjent med stedet Alstahaug, ved en vandring gjennom stedets 800 år lange
arkitekturhistorie.
Opplegget består av flere deler:
• Introduksjon til Petter Dass' litterære arv og kontekst (foredrag og film)
• Omvisning i Alstahaug kirke og Petter Dass-museet, med fokus på arkitektur og barokke stiltrekk i arkitektur og interiør.
• Tekstverksted hvor vi med bakgrunn i elevenes forarbeid på skolen arbeider med en "nær" og en "fjern" tekst av Petter Dass, med fokus på både tekstforståelse, historisk kontekst og eget tekstarbeid. Tekstarbeidet kan tas med tilbake til skolen for videre etterarbeid.
Lærerveiledning og ressurser til for- og etterarbeid arbeid fås ved påmelding.

           Praktisk informasjon

  • Petter Dass-museet, Alstahaugveien 17, 8804 Sandnessjøen, www.petterdass.no , tlf.: 75 11 01 50
  • Varighet: kl. 10.00-14.00, inkl. en halvtimes lunsjpause.
  • Periode: 15. november - 10. desember 2019
  • Bestilling gjøres på e-post til petter.dass@helgelandmuseum.no innen 15. september 2019.
  • ​​​​​​​Maks antall deltakere pr dag er 60 stk


Besøk på Hamsunsenteret - for elever på vg3

-Hamsun: Berømt og fordømt

Dagsopplegg for VGS3 om Markens grøde og Hamsuns kontroversielle forfatterskap


Markens Grøde representerer et høydepunkt i Knut Hamsuns litterære produksjon, men også et bunnpunkt i forfatterskapet hans: Det er romanen han fikk Nobelprisen for i 1920, og som Nazi-Tyskland elsket.
Vi ser nærmere på litterære og politiske kvaliteter ved Markens grøde og diskuterer romanens aktualitet i dag. Dagen er tredelt:
1. Om Markens Grøde:
Med utgangspunkt i elevenes forarbeid (minimum ett utdrag og et oppgavesett beregnet for 2–4 skoletimer), skriveøvelser og andre aktiviteter blir vi kjent med fiksjonsuniverset i Markens Grøde og de mest sentrale karakterene.
2. Lesninger 1917 – 1920 – 1940 – 2019:
Hva var Hamsuns intensjon med Markens grøde? Hvordan leste Nobelpriskomiteen den? Hvorfor kunne romanen appellere til en nazistisk leser 15 år senere? Et viktig mål for denne arbeidsøkta er å bevisstgjøre hvordan mening i en litterær tekst blir til i møte med leseren – med leserens egne interesser, verdier og spørsmål.
3. Fotovandring:
På vandring i tårnet ser vi på byggets arkitektoniske grunnkonsept:
bildet av de stridende kreftene i menneskesinnet. Elevene får informasjon som gjør dem i stand til å utføre en avsluttende, kreativ oppgave ved hjelp av mobilkamera. Målet er å skape bevissthet rundt nyansene og gråtonene snarere enn absoluttene i hvitt og svart – både i estetisk og eksistensiell forstand.

Praktisk informasjon

  • Hamsunsenteret, 8294 Hamarøy, www.hamsunsenteret.no, 
  • Periode uke 39-45 (med unntak av uke 42)
  • Bestilling gjøres på e-post til hamsunsenteret.booking@nordlandsmuseet.no innen 1. september 2019.


Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Nordland fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Petter Dass Museet og Hamsunsenteret

Publikumskommentarer