Tilbake
Gyldendal

Far din er en tyv

Far din er en tyv. Det sier alle til deg. Alle hater faren din, fordi han stjeler. Alle hater deg, fordi du har en far som er tyv. Hva gjør du da? Skal du slåss? Skal du gjemme deg? Skal du flykte? For du kan ikke nekte. Alle har rett. Far din er en tyv.

«Jeg bodde her jo, alle bodde her, vi bodde her. På dette stedet. Alt var det vanlige. Men nå, akkurat nå, visste jeg at det ikke var noe vanlig mer. Nå var det annerledes.» Far din er en tyv. Hva gjør du? Alle vet at far din stjeler. Alle kjenner noen han har stjålet fra. Alle er sinte på far din. Men hva gjør du? Det er ikke du som har gjort noe galt. Du er bare den som har en far som stjeler. Det er derfor alle er sinte på deg. Ingen skjønner at det er deg det er verst for. At det er du som for alltid må ha en far alle hater. At folk hater deg fordi faren din stjeler.

Bjørn Ingvaldsen leser, forteller og samtaler med elevene omkring boka Far din.

Det er mulig at elevene har behov for å snakke om besøket og tematikken i boka i for- og etterkant. Forslag til for- og etterarbeid kan dere finne på denne lenka: ​​​​​​​http://bokslukerprisen.no/bjorn-ingvaldsen-far-din/

Du kan lese utdrag fra boka her: http://bokslukerprisen.no/tekst/far-din/#bonus

For at besøket skal fungere som lesestimulering bør bøkene være tilgjengelig i forkant og etterkant. Undersøk gjerne om Skoleboksentralen ved Nordland fylkesbibliotek har klassesett å låne bort: skolebok@bfk.no

Nominert til ARKS barnebokpris 2016, nominert til Bokslukerprisen 2017, nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2017. 

Læreplanmål

Produksjonen kan knyttes til den overordnede delen av læreplanen.

Opplæringens verdigrunnlag: 
1.1 Menneskeverdet
1.3 Kritisk tenkning og etisk bevissthet

Tverrfaglige temaer:
2.5.1 Folkehelse og livsmestring

1.1 Menneskeverdet
(...) Mennesker er sårbare og feilbarlige. Tilgivelse, nestekjærlighet og solidaritet er nødvendig for at mennesker skal vokse og utvikle seg. 

1.3 Kritisk tenkning og etisk bevissthet
​​​​​​​(...) Etisk bevissthet er å veie ulike hensyn mot hverandre og er nødvendig for å være et reflektert og ansvarlig menneske. 

2.5.1 Folkehelse og livsmestring
Temaet skal bidra til at elevene lærer å håndtere medgang og motgang, og personlige og praktiske utfordringer på en best mulig måte.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Nordland fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Bjørn Ingvaldsen
  • Idé/opplegg: Bjørn Ingvaldsen

Om kunstner / utøver / gruppe

FORFATTEREN:

Bjørn Ingvaldsen debuterte som barnebokforfatter i 1998 med romanen Stolpesko. Senere gav han ut bøkene om den vandrende katastrofen Espen Herbert, som fikk veldig god mottakelse fra leserne.

Bjørn Ingvaldsen mottok Rogaland fylkes litteraturstipend i 1998, i 2004 Arks barnebokpris for Neivel, da og i 2011 Rasmus Løland-stipendet. Ingvaldsen var leder av organisasjonen Norsk Barne- og Ungdomsbokforfattere fra 2011 til 2017.

Bjørn Ingvaldsen bor i dag i Sandnes.

Publikumskommentarer