Tilbake
Foto: Nikolaj Lund

IESTEV - Hunnbjørnen

En konsert med den svensk-samiske joikeren, rapperen og samerettighetsaktivisten Maxida Märak og det Narvik-baserte klassiske kammerorkesteret MiNensemblet.

Maxida Märaks hardtslående tekster og atmosfæriske joik sammen med MiNensemblets visuelle og drømmende toner er en frisk og spennende miks av musikksjangre som skal turnere i kommunene på Sør-Helgeland med denne høsten.

Læreplanmål

Konserten «IESTEV – Hunnbjørnen» med Maxida Märak og MiNensemblet kan kobles på disse deler av læreplanen.​​​​​​​

1.2 Identitet og kulturelt mangfold

(..)De erfaringene elevene får i møte med ulike kulturuttrykk og tradisjoner, bidrar til å forme deres identitet. Et godt samfunn er tuftet på et inkluderende og mangfoldig fellesskap.

(..)Gjennom opplæringen skal elevene få innsikt i det samiske urfolkets historie, kultur, samfunnsliv og rettigheter. Elevene skal lære om mangfold og variasjon innenfor samisk kultur og samfunnsliv.


1.4 Skaperglede, engasjement og utforskertrang
8..)Kunst og kultur omfatter mange skapende og kreative fagområder, som påvirker både våre fysiske omgivelser og samfunnsutviklingen. Vår estetiske sans utvikles i møte med ulike kulturelle uttrykk, og de bidrar til å løfte fram nye perspektiver. Kunst- og kulturuttrykk har også betydning for den enkeltes personlige utvikling. Kulturelle opplevelser har en egenverdi, og elevene skal få oppleve et variert spekter av kulturuttrykk gjennom sin tid i skolen.


2.5.2 Demokrati og medborgerskap

(..) Opplæringen skal gi elevene forståelse for sammenhengen mellom demokrati og sentrale menneskerettigheter som ytringsfrihet, stemmerett og organisasjonsfrihet. De skal få innsikt i at demokratiet har ulike former og uttrykk.

De skal forstå dilemmaer som ligger i å anerkjenne både flertallets rett og mindretallets rettigheter. De skal øve opp evnen til å tenke kritisk, lære seg å håndtere meningsbrytninger og respektere uenighet.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Nordland fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Maxida Märak og MiNensemblet.

Om kunstner / utøver / gruppe

Maxida Märak er barnebarn av den samiske joikeren Johan Märak fra Jokkmokk og har selv bodd i Jokkmokk med mann, barn og reindrift. Nå satser hun alt på musikkarrieren og ga i år ut EP-en Ärr som er spesielt arrangert for en klassisk besetning til denne konsert-turneen. Hun har tidligere gitt ut låter som Backa back, Äter upp dig og Vill ni se en stjärna med hundretusenvis av lytt på Spotify. Maxida har også gjort seg bemerket som skuespiller og spilte blant annet i TV-serien Midnattssol(NRK), som hun også hadde åpningslåten til.

MiNensemblet er den utøvende delen av Musikk i Nordland (en del av Scene 8 i Nordland Fylkeskommune) som produserer kunst og kultur av høy kvalitet og fremmer kunstnerisk utvikling og fornyelse. Musikk i Nordland med MiNensemblet er også en del av Landsdelsmusikerne i Nord-Norge (LiNN). Dette er en del av det kulturelle samarbeidet til de tre nordligste fylkene. LiNNs visjon er «Store opplevelser på små steder». Musikk i Nordland er konsertleverandør, en samarbeidspart for aktører og en kompetanseinstitusjon for arrangører. Sammen med våre søsterorganisasjoner leverer vi fleksible tilbud med stor sjangerbredde som tilpasses reelle behov og utvikling


Publikumskommentarer