Tilbake
Tom Rune Angell-Storö Juliussen 2
Foto, Tord viken
Foto, Tord Viken
Foto, Tord Viken

Oh Baby Baby (Lost and Found productions)

Oh Baby Baby er en interaktiv teaterforestilling om forelskelse, sex, identitet, pubertet og kropp. Vi bruker banebrytende teknologi og statistikk for å lokalisere elevenes fremtidige bekymringer. Når elevene kommer inn i klasserommet er det blitt til et laboratorium, og de nye vikarlærerne er utenomjordiske spåkoner. Med seg har de en følelsesdetektor i form av en hyperrealistisk babydukke. Alt kan snakkes om, og ved å snakke om det vanskeligste først håper vi å gjøre overgangen fra barn til voksen noe mindre ensom og skremmende.

Dette er en forestilling som fra første øyeblikk, ja faktisk fra øyeblikket før du trer inn i rommet, blir hensatt i en tilstand av magi og nysgjerrighet som vil nå alle. Du skjønner øyeblikkelig at du er med på noe eksepsjonelt, noe vidunderlig pirrende, og etterhvert forstår du at det handler om deg. Du får avdekket mange lag i deg selv uten å føle deg utsatt. Det er utfordrende, men på en måte som tar vare på hver og én i rommet. Alle tanker og følelser er lov, og det finnes ikke lenger skam. Du blir opplyst, utfordret og underholdt. Alt dette skjer på 45 minutter.​​​​​​​

Forestillingen er støttet av Norsk Kulturråd, FFUK og Andøy kommune.

Traff målgruppa midt i fleisen. Den var veldig engasjerende, litt skummel, litt klein og ganske sjokkerende for noen. Ungenes tilbakemelding er udelt positive - de syntes de lærte mye på kort tid. et knall alternativ til vanlig klein seksualundervisning av lærerne. -Tonje Lugavic, lærer

Lærerveiledning

Forestillingen er en krysning mellom seksualundervisning og teater, der vi snakker om forelskelse, pubertet, identitet, sex, mobbing og alt det rare og fine som skjer i kroppen. Oh Baby Baby spilles på skolen, men vi vil også la forestillingen få et liv utenfor klasserommet. Derfor har vi laget en nettplattform der det går an å følge prosjektet: https://www.lostandfoundprod.org/ohbabybaby I tillegg til å linke til andre gode nettsider, er det viktigste som skjer på vår egen nettplattform at vi legger ut videoer der vårt Baby Crew fra 7B på Andenes skole, svarer på spørsmål fra andre 7.klassinger. Det er mulighet til å sende inn spørsmål på nettsiden, eller på vår egen snapchatkonto (ohbabybabyshow).

Som en del av forestillingen håper vi å få tid til samtale og til å samle flere spørsmål fra elevene i etterkant av forestillingene. Vi vil at elevene skal sitte igjen med en forståelse om at «Det er så sykt mye rart som er helt normalt. Og er det ikke helt normalt, så er det som regel enda bedre.». Vi ønsker å smitte dem med åpenhet og raushet gjennom ufarliggjøring og normalisering av seksualitet som tematikk. Vi har gjennom vår lille research funnet ut at 7. klassinger i dag har tilgang på mye informasjon om tema, men at de lett misforstår og danner seg er feilaktig og skadelig bilde av «normalen». Vi tror den vanskelige overgangsfasen fra barn til voksen ville vært så mye lettere med mer åpne samtaler både med venner og voksene. Det vil vi skape.

Læreplanmål

Produksjonen kan knyttes til den overordnede delen av læreplanen.
Tverrfaglige temaer:

1.3 Kritisk tenkning og etisk bevissthet
​​​​​​​2.5.1 Folkehelse og livsmestring 

​​​​​​​2.5.1 Folkehelse og livsmestring 
​​​​​​​(..) Aktuelle områder innenfor temaet er fysisk og psykisk helse, levevaner, seksualitet og kjønn, rusmidler, mediebruk, og forbruk og personlig økonomi. Verdivalg og betydningen av mening i livet, mellommenneskelige relasjoner, å kunne sette grenser og respektere andres, og å kunne håndtere tanker, følelser og relasjoner hører også hjemme under dette temaet.

1.3 Kritisk tenkning og etisk bevissthet
​​​​​​​(..) Kritisk tenkning og etisk bevissthet er både en forutsetning for og en del av det å lære i mange ulike sammenhenger, og bidrar til at elevene utvikler god dømmekraft. 

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Nordland fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Lost and Found productions

Om kunstner / utøver / gruppe

Oh Baby Baby er laget av Lost and Found productions, som er et teaterkompani bestående av scenekunstnerne Nikoline Spjelkavik og Victoria Røising. Forestillingen er laget i samarbeid med regissør Magnus Sparsaas, scenograf og grafisk designer Svein Spjelkavik, og kostymemaker Anne Kari Spjelkavik. Lost and Found productions har laget 7 forestillinger, hvorav 3 inngår i en triologi, Rebel Angels, med tematikk rundt ungdom, identitet og opprør. Forestillingene ble vist på Andøya, Oslo og Fredrikstad.

Different Kinds of Stars ble laget som vår avgangsforestilling våren 2016, og har senere gjestet flere store scenekunstfestivaler som Oslo Internasjonale Teaterfestival, Oktoberdans (BIT) og Stamsund Internasjonale teaterfestival. Different Kinds of Stars er like mye en punkkonsert som en forestilling, og i løpet av 2018 kommer debutalbumet med låtene fra forestillingen. Den første singelen Robbery kom ut i starten av juli, og musikkvideoen er sett nesten 25 000 ganger.

I juni 2017 var Lost and Found productions ungkunstnere under Festspillene i Nord-Norge med prosjektet KviskreKlan, og senere samme sommer var det premiere på jubileumsforestillingen Usynlig Selskap. Forestillingen ble skrevet og fremført i forbindelse med forfatter Regine Normanns 150års-jubileum. 

Sommeren 2019 er Lost and Found productions aktuell med forestillingen Love & the Ocean som skal spilles på Stamsund teaterfestival og Festspillene i Nord-Norge.

Publikumskommentarer