Tilbake
Hålogaland teater, Marius Fiskum
Hålogaland teater, Marius Fiskum
Hålogaland teater, Marius Fiskum
Hålogaland teater, Marius Fiskum

Tobias og dagen det smalt (Rimfrost produksjoner)

«Vi skal ta dere med på en reise inn i dinosaurenes fantastiske verden. Og vår guide på reisen er verdens fremste dinosaurekspert. Tobias! Tobias kan alt som er verdt å vite om dinosaurer, fra den minste lille filleøglen til giganten Tyrannosaurus Rex.»

Det er mange som kaller Tobias for Cecilie. Nesten alle kaller han for det faktisk. Ikke engang mamma og pappa vet at Cecilie er Tobias. Og det er jo ikke så rart, for utenpå har han jentekropp, men inni seg er han en gutt. Tobias er det fineste navnet han vet om og sammen med den usynlige dinosaurvennen Konrad kan Tobias være seg selv; verdens beste
dinosaurekspert! 

Bestevennen Pauline er i virkeligheten den eneste som vet hvem Tobias er. Hun prøver å hjelpe, men likevel føler Tobias det som da meteoren kolliderte inn i jorda og alle dinosaurene døde. Hva kommer til å skje hvis alle får vite hvem han egentlig er?

Tobias og dagen det smalt er en forestilling om identitet, dinosaurer og vennskap. Forestillingen tar utgangspunkt i samtaler med barn og voksne om kjønnsidentitet og å være født i feil kropp. Gjennom en miks av fantasi og virkelighet utvikler forestillingen kunnskap og innsikt; det er mange måter å være menneske på.

Takk til alle som har delt av sine historier, kunnskap og ekspertise.

Forestillingen hadde premiere på Hålogaland teater 23.november 2017, men den er produsert med tanke på skoleturne.

Lillian Bikset i Dagbladet skriver: 

Det kunne lett ha blitt en pedagogisk forklaringsforestilling om transkjønn og toleranse. I stedet er det blitt en rikholdig, formbevisst, opplevelsesfortelling med mange lag, der flere beslektede, mindre problemstillinger speiler seg i den store, uten å konkurrere med den eller avlede fra den.

Anki Gerhardsen i avisa Nordlys  sier:

Dette trodde jeg skulle bli kleint og påtatt. Jeg tok skikkelig feil. Rimfrost Teaterensemble gjorde min skepsis til skamme. Med manusforfatter Jenny Svensson og regissør Morten Røsrud i spissen har de laget en forestilling som er åpen, undrende, leken og mangfoldig, og som dermed greier å snakke om noe så komplekst som uklar kjønnsidentitet uten å bli bastant eller skråsikker. Tvert i mot.

Lærerveiledning

Lærerhefte ligger til høyre på siden under vedlegg.

Læreplanmål

Produksjonen kan knyttes til den overordnede delen av læreplanen.
Opplæringens verdigrunnlag: 
1.2 Identitet og kulturelt mangfold
​​​​​​​1.6 Demokrati og medvirkning

Tverrfaglige temaer:
2.5.1 Folkehelse og livsmestring 

1.2 Identitet og kulturelt mangfold
(..) Skolen skal støtte utviklingen av den enkeltes identitet, gjøre elevene trygge på eget ståsted, samtidig som den skal formidle felles verdier som trengs for å møte og delta i mangfoldet, og åpne dører mot verden og framtiden.

1.6 Demokrati og medvirkning
(..)  Å delta i samfunnet innebærer å respektere og slutte opp om grunnleggende demokratiske verdier som gjensidig respekt, toleranse, den enkeltes tros- og ytringsfrihet og frie valg. 

2.5.1 Folkehelse og livsmestring
​​​​​​​(..)  I barne- og ungdomsårene er utvikling av et positivt selvbilde og en trygg identitet særlig avgjørende.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Nordland fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Rimfrost produksjoner
  • Produsent: Rimfrost produksjoner
  • I samarbeid med: Hålogaland Teater

Om kunstner / utøver / gruppe

Rimfrost Teaterensemble er et profesjonelt teaterkompani som er samlet rundt målet om å skape stor scenekunst på små plasser. Kompaniet er drevet av Kristine Myhre Tunheim (daglig og kunstnerisk leder), Alexander Rindestu og Jeanette Solbakken. Gjennom en kontinuerlig utforskning av form, tekst, sjanger og stil, søker ensemblet å finne magien som oppstår i skjæringspunktet mellom historien, mennesket og samfunnet. Ensemblet står bak 12 produksjoner for barn og voksne.

Kristine Myhre Tunheim (1985) arbeider som skuespiller og konseptutvikler med fokus på historier som skaper debatt. Hun har jobbet som frilansskuespiller for Hålogaland Teater, Barneteatret Vårt, Ferske Scener, Johnsen & Johnsen produksjoner m.m. Kristine har vært med i Rimfrost siden prosjektoppstarten i 2006 og leder siden 2010. Hun bor i Tromsø, ble i 2017 ansatt i Skuespiller- og danseralliansen og sitter I programrådet for scenekunstfestivalen Vårscenefest. I Rimfrost produksjoner er Kristine også produsent for mange av kompaniets forestillinger.

Alexander Solhaug Rindestu (f.1983) jobber til daglig som skuespiller i Rimfrost Teaterensemble. Rindestu er utdannet skuespiller ved Teaterhøgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT). Alexander har medvirket i teaterproduksjoner for Rimfrost som manusforfatter, produsent og skuespiller. Han har blant annet skrevet forestillingen Draugkniven som turnerte for DKS Finnmark. Han har også medvirket i NRKs Påskemorgen, samt turnért med Karius og Baktus på nye eventyr med Rikskonsertene/Forsvarets Musikk.

Sebastian Legaard Engeland (1993) har vært medlem av Bærum Barneteater (2002-2011) hvor han også hadde regi på deres DUS-forestilling «Julekveld» (2015). Ellers har han bl.a. jobbet som stemmeskuespiller for SDI og NRK, spilt teater på Grob i København og våren 2019 ble han ferdig utdannet skuespiller ved Nord Universitet (tidl. HiNT). Dette er Sebastians første produksjon med Rimfrost. 

​​​​​​​Tonje Dreyer Sellevoll (1989) er oppvokst på Senja, men har nå base i Oslo. Sellevoll er utdannet skuespiller ved L'École Internationale de Théâtre Jacques Lecoq i Paris og Forstudium Teater i Oslo. Som frilansskuespiller har Sellevoll vært med å starte det internasjonale teaterkompaniet YVA Company som har produsert og spilt forestillinger i Norge, Canada og Australia. Her har hun medvirket både som skuespiller, instruktør, produsent og manusforfatter. Hun har medvirket i flere forestillinger for Tromsø Byteater og er fast klovn hos Sykehusklovnene. Høsten 2019 har Sellevoll skriveopphold hos Akershus Teater gjennom prosjektet UNG TEKST. Dette er Tonjes første produksjon med Rimfrost.

Publikumskommentarer