Tilbake

Bokstavelig talt

Vi har alle en personlig strek som er en del av vårt iboende uttrykk og vår identitet. Streken vår har tradisjonelt vært fremtredende i dagliglivet gjennom bruk av håndskrift som verktøy og kommunikasjon. Dagens unge vokser opp i et samfunn som digitaliseres ved at digitale uttrykks- og kommunikasjonsformer erstatter de tradisjonelle. Håndskriften er et av de eldste personlige uttrykkene vi har.

I dette verkstedet får elevene mulighet til aktualisere sin personlige strek/handskrift ut i den digitale verden, et personlig digitalt avtrykk og identitetsmarkør. Med en lekende tilnærming får deltakerne i verkstedet utforske sin strek, og skape en digital font basert på sin personlige strek.

Læreplanmål

Produksjonen kan knyttes til den overordnede delen av læreplanen: 

Opplæringens verdigrunnlag: 
1.2 Identitet og kulturelt mangfold
1.4 Skaperglede, engasjement og utforskertrang

Tverrfaglige temaer:
​​​​​​​2.5.2 Demokrati og medborgerskap

1.2 Identitet og kulturelt mangfold
Opplæringen skal sikre at elevene blir trygge språkbrukere, at de utvikler sin språklige identitet, og at de kan bruke språk for å tenke, skape mening, kommunisere og knytte bånd til andre.

1.4 Skaperglede, engasjement og utforskertrang
(..)Vår estetiske sans utvikles i møte med ulike kulturelle uttrykk, og de bidrar til å løfte fram nye perspektiver. Kunst- og kulturuttrykk har også betydning for den enkeltes personlige utvikling. Kulturelle opplevelser har en egenverdi, og elevene skal få oppleve et variert spekter av kulturuttrykk gjennom sin tid i skolen.

2.5.2 Demokrati og medborgerskap
​​​​​​​Skolen skal stimulere elevene til å bli aktive medborgere, og gi dem kompetanse til å delta i videreutviklingen av demokratiet i Norge.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Nordland fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Rampestrek
  • Produsent: Rampestrek

Om kunstner / utøver / gruppe

Vi er Rampestrek
Urban kunst og designrettede tæggere i Harstad. Rampestrek er Petter Bratland og Torgeir Riise. Vi driver en livstilsgesjeft drevet på skaperglede, genuin interesse for design, graffiti, streetart og fargerike omgivelser! I 15 år hver har vi blitt formet av denne livsstilen som er drevet av Graffiti, streetart og urban kunst og design. Resultatet ble våren 2014 at vi startet opp Rampestrek.

Via Rampestrek vil vi tilby Harstad, Troms, Nord-Norge og Verden graffiti og streetartdekorasjoner. Muligheten til å prøve graffiti selv via workshops og kurs som vi holder for firmaer, skoler, fritidsklubber… Alle som er interessert ønsker vi å gi litt av den gløden og gleden som denne livsstilen og hobbyen har gitt oss.

Petter Bratland (f.1985) er født og oppvokst i Harstad og har fagbrev som elektriker fra 2006. Etter 7 år i yrket valgte han å følge sin kreative interesse mot ny utdanning. Valget ble bachelor i grafisk design med utdanning fra Oslo og Southampton. Lengselen mot nord gjorde at han etter endt utdanning flyttet hjem til Harstad i 2013, siden da har jobbet 3 år som grafisk designer hos Vizuelli i Harstad. Høsten 2016 begynte han i en 60% stilling som elektriker for å jobbe mer i Rampestrek. Omtaler stilen sin som en potet og elsker å utforske nye uttrykk og sjangre.

Torgeir Riise (f.1984) kommer fra Kongsberg men bor i Harstad. Torgeir arbeider til daglig som Prosjektveileder for street art på Ungdommens Hus i Harstad. Han jobber også for tiden med en masteroppgave om street art og kunstdidaktikk. Foruten om i Harstad og hjembyen Kongsberg har Torgeir utviklet seg som maler i Oslo og under er studieopphold i København. Torgeir inspireres av tagging, nyheter, mennesker og annen street at, og beskriver stilen sin som ‘sjablong sell out møter late nineties Oslo’. 

Tobias Leufstadius (f.1995) er født og oppvokst i Harstad, å jobber som prosjektveileder for visuell kunst på Ungdommens Hus i Harstad, samt som tatovør hos Huldra Tatovering på Evenskjer.

Tobias oppdaget i ung alder en lidenskap for graffiti og street art, å ble godt tatt imot av byens graffitimiljø og ungdomsarbeidere. Utenom videregående/folkehøgskole har han ingen formell utdanning, å ser på seg selv som selvlært. Tobias finner inspirasjon i hiphop, mytologi, kalligrafi, og omtaler stilen sin som 'gangsta møter mammagutt'.

Publikumskommentarer