Tilbake
Aschehoug

Baksiden

Thrilleren ”Baksiden” (Aschehoug 2017) handler om overvåkning og hacking – og om hemmeligheter så alvorlige at noen er villig til å gjøre alt for å holde dem skjult.

I denne forestillingen vil forfatter Endre Lund Eriksen lese og fortelle fra boka, samtidig som en skjerm vil illustrere deler av handlingen som utspiller seg. For eksempel er bokas hovedperson Katrine konstant under overvåkning, og på skjermen vil overvåkningsbilder fra Katrines eget webkamera dukke opp, vi vil se screenshots av hva hun holder på med på datamaskinen sin. Publikum vil slik få en opplevelse av at de er med på å overvåke Katrine. Deler av bokas handling foregår på månen, og vil bli illustrert med foto og video fra NASAs arkiver.

Formidlingen vil avslutte med en samtale med elevene om overvåkning og personvern. På hvilken måte kan etterretningsorganisasjoner og hackere overvåke oss på mobil og internett? Hva er lov og hva er ikke lov? Hva skjer selv om det ikke er lov? Og hva skal vi gjøre for å hegne om vårt privatliv på nettet?

Læreplanmål

Bruk besøket til å forsterke arbeidet med følgende kompetansemål:

Norsk etter 10. årstrinn:

- beskrive samspillet mellom estetiske virkemidler i sammensatte tekster, og reflektere over hvordan vi påvirkes av lyd, språk og bilder

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Nordland fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Endre Lund Eriksen

Om kunstner / utøver / gruppe

Endre Lund Eriksen, forfatter født 1977. Forfatter av en lang rekke bøker for barn og unge, deriblant "Pitbull-Terje går amok", "Den sommeren pappa ble homo", "Super" og Dunderly-bøkene. Også forfatter av filmmanus, blant annet til filmen
"Pitbullterje" (2005) som vant Amanda for beste barnefilm.

Er en av eierne av animasjonsfilmselskapet Fabelfjord i Tromsø, som blant annet har produsert kortfilmene "Dunder" og "Theodors Magiske Revansj" som Endre har skrevet manus til. Har mottatt en rekke priser, blant annet Kulturdepartementets barnebokpris, ARKs barnebokpris og Uprisen. Har formidlet egne bøker gjennom DKS siden debuten i 2002 og reist rundt i hele landet med sine forestillinger.

Publikumskommentarer