Tilbake

Mumiene våkner

Markus lever et tilsynelatende vanlig liv i en liten norsk by. Moren forsvant på mystisk vis da han var liten. Det eneste han har igjen fra henne er et smykke med ANKH-symbolet.

Markus bor sammen med tanten sin og kjenner ikke faren sin. Venner har han heller ikke, kun roboten Trofast. Så begynner det å skje rare ting i byen. En ny lærervikar plasserer Markus på gruppe med Rulle, den kuleste gutten i klassen, og merkelige Sara. Krise! Trioen blir innblandet i et farlig spill – der hele verden står i fare.

Mumiene våkner er første bok i ANKH, en spennende og morsom serie for gutter og jenter i alderen 9-12 år. En serie om livsfarlige krefter, modige barn og rare oppfinnelser.

Monika Steinholm vil lese høyt fra boka og fortelle om hvordan den ble til. I samtale med elevene vil hun snakke om hvordan man kan skrive spennende tekster. Litteratur er mange forskjellige ting, og elevene vil få oppleve lek med ord gjennom en liten friskrivingsøvelse.

Målet med produksjonen er å øke både leselysten og skrivegleden til elevene gjennom tekst og illustrasjoner.

Lærerveiledning

Last ned:

Læreplanmål

Bruk forfatterbesøket til å forsterke arbeidet med kompetansemål i norsk:

Etter 7. årstrinn

  • lese et bredt utvalg norske og oversatte tekster i ulike sjangere på bokmål og nynorsk, og reflektere over innhold og form i teksten
  • referere, oppsummere og reflektere over hovedmomenter i en tekst
  • skrive fortellende, beskrivende, reflekterende og argumenterende tekster etter mønster av eksempeltekster og andre kilder, og tilpasse egne tekster til formål og mottaker

Fra <https://www.udir.no/kl06/NOR1-05/Hele/Kompetansemaal/kompetansemal-etter-7.-arstrinn>

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Nordland fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Monika Steinholm

Om kunstner / utøver / gruppe

Monika Steinholm har tatt et toåring forfatterstudium ved universitetet i Tromsø. Hun har vært nominert til priser som Trollkrittet, Havmannprisen og Østfolkungdommens kritikerpris.

Monika Steinholm har tidligere utgitt:
Fuck verden (2015)
Nærmere kommer vi ikke (2016)
Under snøen (2017)
Mumiene våkner (2018)

Forfatteren har hatt flere skriveverksted på 8. trinn. Hun har også vært på mange forfatterbesøk på ungdomsskoler, videregående skoler og bibliotek.

Publikumskommentarer