Tilbake
Mariell-Amelie Lind Hansen
Mariell-Amelie Lind Hansen

GLEMT (Simone Grøtte )

Bestefar forteller at han som 11-åring ble hentet i hjemmet sitt og tvangsevakuert med den tyske båten Karl Arp. Hvorfor hadde jeg ikke hørt om dette før? Hvorfor hadde jeg ikke spurt?

GLEMT er en danseforestilling med den brutale nordnorske krigshistorien som bakteppe. Hverdagserindringer, krigens nyanser, smak, lukt og barndomsminner. Forestillingen tilnærmer seg den store krigen gjennom det lille menneskets erfaringer. Publikum inviteres inn i scenerommet til en nær opplevelse formidlet gjennom dans, objekter og autentiske lydopptak fra en fortiet fortid.

GLEMT er erindringer om krig, om å miste, om å glemme, om å forsøke å reise seg igjen.

Forestillingen baserer seg på autentiske lydopptak fra førstehåndskilder fra krigen, der noe av materiale er hentet fra historiske lydarkiv. I tillegg har Simone Grøtte gjort nye lydopptak, bl.a. med sin egen bestefar. Den gir folkelige skildringer fra de som ble offer for okkupasjon og deportering, menn, kvinner, unge og gamle. Komponist Herman Rundberg er ansvarlig for musikken til forestillingen. Idé og koreografi er ved Simone Grøtte.

Forestillingen har siden premieren spilt for utsolgte hus overalt hvor den har blitt fremført. Både anmeldere og publikum har trykket GLEMT til sitt bryst, og under forestillingens premiere på Festspillene i Nord-Norge kom det både tårer og trampeklapp fra publikum – og seksere fra anmelderne.

"GLEMT er en gjennomgripende kunstopplevelse. Så sterk. Så heftig. Så vakker. Så viktig. Og så godt sydd sammen at det bare er å klappe i hendene. Lenge. Alle trenger å se GLEMT."

– Anki Gerhardsen, Nordlys. Terningkast 6

Læreplanmål

Bruk forestillingen til  å forsterke arbeidet med følgende kompetansemål:

Samfunnsfag etter vg2

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Nordland fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Simone Grøtte
  • Produsent: Dansearena Nord ved Maiken Garder
  • Idé/opplegg: Simone Grøtte

Om kunstner / utøver / gruppe

Simone Grøtte er danser og koreograf fra Lakselv i Finnmark, og er blant annet kjent for den kritikerroste publikumssuksessen ”Mannen som stoppa hurtigruta.”  Arbeidet bærer sterkt preg av hennes nordnorske og samiske bakgrunn, der dette veves inn et moderne uttrykk både i tematikk, scenografi og musikk. Forestillingene hennes utforsker spørsmål rundt identitet og tilhørighet, med en dypt menneskelig tilnærming. Grøtte har tidligere gjort samproduksjoner med store institusjoner som Hålogaland Teater, Varangerfestivalen og Riddu Riddu Festivalen.'

Simone Grøtte: Konsept, regi og koreografi
Herman Rundberg: Komponist og lyddesign
Mari Lotherington: Scenografi
Tor Ditlevsen: Lysdesign
Katrine Strøm: Regikonsulent
Maja Eline Larssen: Inspisient
Arvid Petterson: Historisk konsulent
Ole Elias Høve: Maskedesign
Caroline Evju og Else Ciljan Jakobsen: Kostymedesign og søm

Publikumskommentarer